onsdag 26 december 2007

Vapenvila i kriget om julen?

Vad hände: De senaste par åren har det förekommit en hetlevrad diskussion i USA, framförallt bland konservativa grupper, om det så kallade war on Christmas. Julen, har det beklagats, är under attack från ateister och liberaler som försöker urvattna denna helgdag och rota ut dess kristna tradition. Nu är julen åter igen här. Den verkar ha överlevt.
Analys: De som har varnat Amerika för att julen är under attack har pekat på vissa politiskt korrekta trender de senaste åren. Framförallt den växande tendensen bland folk, företag och myndigheter att säga happy holidays istället för merry christmas. Happy holidays är helt enkelt en neutral term som sveper med alla grupper, inklusive judar som firade chanukkah tidigare i december och svarta vars kwanza-tradition firas efter jul. Andra "bevis" på att julen är under hot från mörka krafter inkluderar de domstolsbeslut runt landet som sagt att offentliga myndigheter inte ska använda sig enbart av kristna symboler; således har många städer en judisk sjuarmad ljusstake och kanske en sekulär snögubbe vid sidan av julkrubban. Även president Bush har kritiserats då han offentligt slutat säga merry christmas; i förra veckan, till exempel, nämnde hans julbudskap till landets soldater inte julen i sig men pratade istället om "our best wishes for the holidays."
De som har beklagat sig över allt detta hittar man främst på den konservativa kanten. De inkluderar pastorn Jerry Falwell, en och annan tidningsskribent och grupper som American Family Association. Men de som allra ivrigast varnat oss för att julen är utrotningshotad är proffspratarna på högervridna nyhetskanalen Fox. Debatten tog verklig fart 2005 då Bill O'Reilly, den mest högljudde av Fox:s stab av konservativa kommentatorer, aggressivt började "försvara julen." Han menade att kriget mot julen är en del av den sekulära vänsterns agenda som också inkluderar legalisering av narkotika, hjälp till självmord, fri tillgång till aborter och homoäktenskap. Om man fick tro O'Reilly så var kriget mot julen minst lika allvarligt som kriget i Irak. En annan kommentator på Fox, John Gibson, spädde på med en bok som hade den alarmerande titeln, "The War on Christmas: How the Liberal Plot to Ban the Sacred Christian Holiday is Worse Than You Thought."
Nu har julen alltså åter igen anlänt. Inte bara har den överlevt det här "kriget", den verkar frodas. Tomten sitter i shoppingcentrum som han alltid gjort, matvarubutikerna spelar "Jingle Bells" och var och vartannat hus lyser upp om kvällen med elektriska tomtar, slädar och renar. Bloomberg rapporterade att Wal-Mart, världens största detaljhandelsföretag, har återgått till att önska sina kunder merry christmas. Det var tydligen ett rent affärsbeslut efter många kritiserat Wal-Mart när det för två år sedan började säga happy holiday. Andra tecken på julens comeback: Wisconsins delstatsparlament kallar återigen dess julgran för christmas tree istället för holiday tree, och USA:s representanthus har röstat för att erkänna vikten av jultraditionen och fördöma intolerans mot kristna. Detta fick nyligen O'Reilly att deklarera seger i det påstådda kriget om julen. Och med det så verkar nu den här "debatten" ha lugnat ner sig något. Kanske inte så konstigt då det var mycket het luft men lite substans, sånt som kabelkanalerna är så bra på. Det var en pseudodebatt som hade lite att göra med verkligheten och som framförallt var en distrahering från väsentligare ämnen. Var kanske till och med O'Reillys ilska över "kriget mot julen" falsk från starten, rent tillverkad, ett kalkylerat, cyniskt försök att engagera konservativa tittare som var trötta på att höra om hur dåligt det gick för USA i Irak? Omöjligt att säga. Nu verkar det i alla fall vara vapenvila, kanske mest för att tevetittarna har tröttnat på ämnet. Vi får se om den håller sig till nästa jul.
Bild: Anthroblogs.org

Inga kommentarer: