måndag 17 december 2007

Kampen mot dödsstraffet lever

Vad hände: New Jersey avskaffade idag dödsstraffet. Det skedde då guvernör Jon Corzine i morse undertecknade den lag som delstatsparlamentet godkände förra veckan. New Jersey blev således den första delstat att göra sig av med avrättningar sedan högsta domstolen 1976 återinförde staternas rätt att använda sig av det ultimata straffet mot brottslingar.
Analys: Detta är det senaste tecknet på att USA allt mer håller på att ta avstånd ifrån dödsstraffet. Antalet avrättningar har sjunkit med mer än hälften sedan 2000. Förra året avrättades 53 fångar runt landet, den lägsta siffran på 10 år. I år förväntas antalet sjunka till 42, enligt Death Penalty Information Center i Washington. 37 delstater tillåter nu dödsstraffet, men i praktiken är det bara cirka 10 som utför avrättningar.
Möjligtvis kommer fler delstater snart att ansluta sig till dem som officiellt gör sig av med dödsstraffet; en handfull av dem, bland annat Maryland och New Mexico, debatterade frågan i år.
Den nuvarande trenden bort från dödsstraffet fick en skjuts i ryggen 2002 då högsta domstolen beslutade att det strider mot grundlagen att avrätta mentalt labila fångar. 2005 så spädde HD på genom att säga att det är okonstitutionellt att avrätta fångar för brott de begick då de var minderåriga. De två besluten, tillsammans med envist arbetande av motståndare till dödsstraffet, verkar ha sänt starka signaler till flera delstater.
De flesta amerikaner, runt 64%, stödjer fortfarande dödsstraffet, enligt en undersökning som gjordes för nästan ett år sedan av Pew Research Center i Washington. Men andelen har gått ner från 80% 1994. En faktor som antagligen gjort att dödsstraffet tappat popularitet är de stories som publicerats de senaste åren om DNA-teknik som visat att oskyldiga fångar suttit på death row. Hittills har 15 fångar som väntat på avrättning friats tack vare DNA-teknik, enligt DPIC. Varje gång en sådan nyhet publiceras i media får det nog en del att undra hur många oskyldiga personer som egentligen dömts till döden genom åren.
I New Jerseys fall talade nog plånboken lika högt som humanitära instinkter. Att ha fångar på avrättningsväntan i åratal innebär extra många bevakningsprocedurer och legala vändningar, vilket helt enkelt är dyrt. New Jersey räknade ut att de kunde spara över en miljon dollar per fånge genom att slopa avrättningar.
Så vad är nästa steg gällande dödsstraffet?
Strålkastarljuset riktas åter igen mot högsta domstolen. HD har lovat att bedöma huruvida giftinjektioner (den överlägset vanligaste avrättningsmetoden i USA) leder till cruel and unusual punishment (onödigt lidande) och således strider mot konstitutionen. Texas, den delstat som avrättar flest, använder sig enbart av giftinjektioner. HD kommer antagligen att nå ett beslut i vår och om den bestämmer att giftinjektion är olaglig blir det mycket intressant att se vad som händer. Man får tills vidare anta att Texas och andra delstater efter ett tag kommer att börja använda andra avrättningsmetoder -- men knappast före långa och passionerade debatter som kommer att engagera amerikanarna än mer i frågan.
Bild: New Jerseys guvernör Jon Corzine, från South Jersey Video Magazine.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett steg framåt! :-) Men lång marsch återstår innan USA ansluter sig till den civila världen och helt avskaffar dödsstraffet!