måndag 10 december 2007

Hola amigos, rösta på mig

Vad hände: De republikanska presidentkandidaterna debatterade igår kväll på den spansktalande kabelkanalen Univision. Det hetaste ämnet var invandring, framförallt illegal sådan. Programledarna ställde frågor på spanska och kandidaterna fick dem översatta till engelska. De svarade på engelska och tevetittarna fick höra svaren översatta till spanska.
Analys: Måste först erkänna att jag såg bara en del av debatten. Intressant händelse då republikanerna i detta val har gjort illegal immigration till nutidens slagpåse. Kanske inbillade jag mig, men det såg ut som om flera av kandidaterna skruvade lite nervöst på sig då de nu ställdes öga mot öga mot en skeptisk publik och två programledare som faktiskt ställde en del tuffa frågor.
Traditionellt har spansktalande invandrare i USA sympatiserat mest med demokraterna, en naturlig följd då de flesta av dem kämpar på botten av samhället. Senaste valet, 2004, sympatiserade dock många spansktalande med Bush. Republikanerna lyckades ju med konsttricket att göra homoäktenskap till en av de hetaste frågorna i det valet, och det är ett ämne där spansktalande invandrare med deras katolska bakgrund är mer konservativa. Men i detta val är det alltså immigration som är det nya "spöket." För att citera komikern Bill Maher om just detta: "Brown is the new pink. Ricky Martin just can't catch a break." Således har republikanerna nyligen tappat mycket av det stöd de hade vunnit bland spansktalande. Enligt en opinionsundersökning som gjorts av Pew Hispanic Center så lutar nu 57% av spansktalande väljare mot demokraterna, medan 23% föredrar republikanerna. Detta gap på 34% mellan partierna var 21% i juli 2006.
Immigration, vid sidan av Irak-kriget och det bredare "kriget mot terrorn", är den hetaste frågan i USA dessa dagar. Debatten har alltså delvis piskats upp av röstsugna politiker, men är också genuint viktig. Det finns idag uppskattningsvis 12 miljoner illegala invandrare i USA. Ska dessa få en chans att bli lagliga medborgare, som President Bush har föreslagit och som senatorn och republikanska kandidaten John McCain stödjer? Eller ska de som kommit hit olagligt samlas ihop och slängas ut, vilket föredras av Tom Tancredo, presidentkandidaten och representanthusmedlemmen från Colorado? Ska engelska göras till USA:s offentliga språk? Ska en mur byggas längs hela gränsen till Mexiko? Ska illegala invandrare ha rätt att få amerikanskt körkort, ett förslag framfört av New Yorks guvernör som Hillary Clinton först verkade stödja men sedan tog avstånd ifrån? Vad för slags rättigheter ska de egentligen ha?
Som bosatt i USA (i vårt fall Washington) ser man spansktalande invandrare lite överallt. De städar hus och arbetsplatser. De passar barn. De sköter trädgårdar. De fixar bilar, målar hus och rensar stuprännor. De allra flesta som jag pratat med har varit vänliga, till synes ärliga och definitivt hårt arbetande. I Kalifornien och Florida plockar de frukterna vi köper på Safeway. En del har grönt kort, många andra är "undocumented." Vad skulle hända om de plötsligt försvann? Tja, bland annat skulle vi se ökade priser och sämre service. Å andra sidan, en fortsatt okontrollerad illegal immigration kan inte vara bra heller. USA har nu mer än 300 miljoner invånare, en ökning på 19 miljoner bara de senaste sju åren. Det trycker otroligt på resurserna, vilket bland annat märks i flera sydstater såsom Georgia som nu lider av allvarlig vattenbrist.
Vad man än tycker om den massiva invandringen så är saken klar att det är ett viktigt ämne med många frågor och inte så lätta svar.
Den republikanska kandidat som kanske gjort mest för att nå ut till spansktalande väljare är Mitt Romney. Visserligen attackerar han ofta illegal immigration, och han sparkade nyligen företaget som skötte hans trädgård då det kom ut att det anställde odokumenterade arbetare. Men han är också den som satsat mest på spansktalande radio- och tevereklam. Och han är just nu den enda av republikanerna som har en spansk version av sin officiella hemsida. När man klickar för att få fram den spanska versionen så visas en kort video av en ung man som säger, "Hola. Soy Craig Romney...." Den unge mannen, som introducerar Mitt Romney på spanska, pratar flera gånger om "mi papa." Det är alltså en av presidentkandidatens fem söner, en före detta missionär för mormon-kyrkan i Chile.
Bild: Getty Images.

Inga kommentarer: