onsdag 5 december 2007

Oväntad sväng i USA-Iran sagan

Vad hände: USA:s underrättelsetjänst rapporterar att Iran hade påbörjat ett kärnvapenprogram men att det initiativet avslutades 2003.
Analys: Stora nyheter eftersom det i praktiken eliminerar möjligheterna för President Bush att attackera Iran, vilket tills nu var en liten men existerande risk. Bush har hävdat bestämt de senaste par åren att Iran är i färd med att utveckla kärnvapen. Rapporten, en sammanställning från 16 olika amerikanska säkerhetsorgan, ger honom halvt rätt. Den menar att Iran hade ett kärnvapenprogram men att det sedan fyra år tillbaka alltså inte längre är fallet.
Rapporten säger också att det kärnkraftsprogram som Iran själv erkänner att det håller på att bygga ut, men som det hävdar är endast för fredligt syfte, potentiellt kan användas till att bygga atomvapen i framtiden. Trots att rapporten ger Bush halvt rätt har det med omedelbar verkan gjort det omöjligt för honom att motivera en attack. Detta är speciellt fallet då han står i låg politisk kurs hemma i USA på grund av fiaskot i Irak. USA ligger redan i två krig och inget av dem går bra. Irak har varit en katastrof och i Afganistan håller ett envist Taliban på att göra comeback. Att starta ett tredje krig -- även om det inte handlar om invasion utan endast om flygattacker mot iranska militära mål -- måste nu ses som politiskt omöjligt. Bland annat skulle den demokratiskt ledda kongressen aldrig gå med på det.
Många, och inte bara regimen i Iran, andas säkert ut nu. Det är frestande att göra det. Men den här farliga sagan är långt ifrån över. Många är de, till exempel Israel, som är övertygade om att Iran under President Mahmoud Ahmadinejad är fast beslutet att på ett eller annat sätt skaffa kärnvapen. Vad man än tycker om Bush så är ett Iran beväpnat med kärnvapen ingen picknick.
Bildmontage: Depesjer.no

1 kommentar:

Anonym sa...

Bush verkar inte veta vad hans egen underrättelsetjänst har för sig. De måste ju ha arbetat på den här rapporten länge. Otroligt.