torsdag 20 december 2007

Medicinsk marijuana: legitimt läkemedel eller rökridå?

Vad hände: Häromdagen var vi på julkalas hos en familj här i området. Där pratade vi med en man, cirka 30 år, som heter Aaron. Med sitt korta ljusa hår och intelligenta ögon såg han ut som många unga män som nyligen startat sin karriär i Washington, kanske som journalist eller medarbetare åt en senator eller byråkrat på en av de statliga myndigheterna. Han nämnde att han precis återvänt från New Hampshire. Jag frågade om han arbetar för en av presidentkandidaterna; de tillbringar ju mycket tid i New Hampshire nu inför primärvalen. Nej, sa han, han arbetar inte för en av kandidaterna men däremot arbetar han med en specifik sakfråga som han var i New Hampshire för att pressa kandidaterna om. Jaha, vad är det för sakfråga då, undrade jag. Medical marijuana, sa han. Aaron, visade det sig, är lobbyist för Marijuana Policy Project, en organisation som arbetar för att USA ska mildra sina lagar gällande marijuana och speciellt då det gäller patienter som röker cannabis för medicinskt bruk.
Analys: Min vän Gary i Los Angeles lider av ögonsjukdomen glaukom (grön starr). För det får han legalt utskrivna recept på marijuana, vilket han menar minskar trycket i ögonen. Han är en av många amerikaner som hävdar bestämt att för vissa sjukdomar är marijuana helt enkelt en bättre symtomlindrare än traditionella läkemedel. Studier visar att marijuana till exempel kan stimulera aptiten för personer med AIDS och cancer -- något som inte överraskar alla dem som rökt en joint någon gång och en timme senare helst av allt velat vräka i sig tre skålar glass. Marijuana kan också minska illamående för patienter som får strålbehandling och, sägs det, hjälpa dem som lider till exempel av hepatit, multipel skleros, epilepsi, migrän, artrit och premenstruella störningar.
De flesta amerikanare verkar känna till detta. Opinionsundersökningar visar att cirka 70% av folket stöder rätten till medicinsk marijuana.
Kritiker menar dock att det finns andra alternativ som är minst lika bra och som inte ger den där kontroversiella ruseffekten. De menar också att medicinsk marijuana kan missbrukas av friska som låtsas vara sjuka, samt att det "sänder fel signaler" att cannabis inte är farligt.
Tolv amerikanska delstater, bland annat Kalifornien, Colorado och Oregon, tillåter nu patienter med läkarrecept att köpa och röka marijuana. Den juridiska situationen gällande det här är rätt unik eftersom President Bush, liksom tidigare presidenter, är emot medicinsk marijuana. Detta har skapat en skarp konflikt mellan den federala staten, som förbjuder allt bruk av marijuana, och de 12 delstaterna som alltså tillåter det för medicinskt bruk. 2005 så gav högsta domstolen Vita Huset en stor seger när den bestämde att personer som röker cannabis för medicinskt bruk kan åtalas under de federala lagarna trots delstaternas egna lagar. Det har dock inte hittills bromsat det medicinska rökandet nämnvärt. Inte för att de federala myndigheterna inte har försökt. Många gånger de senaste åren har agenter från federala Drug Enforcement Agency stormat klubbar som säljer medicinsk marijuana. Men DEA verkar nu ha övergett den taktiken, antagligen på grund av de många mediareportage som visat batongviftande agenter som arresterat 60-åriga rullstolsbundna cancerpatienter vars enda brott var att de suttit med en joint i mungipan. Inte den PR som DEA hade önskat sig. Så nu prövar de en ny taktik. Här i veckan rapporterade ABC7 om hur DEA skrivit till ungefär 80 husvärdar i norra Kalifornien som äger byggnader som huserar marijuanaklubbarna. Budskapet till husvärdarna: Kasta ut klubbarna eller så konfiskerar vi era lokaler. Det visar sig väl de närmsta månaderna om denna taktik är mer effektiv än DEA:s förra metod.
Mycket på grund av den här rätt dramatiska konflikten mellan den federala staten och delstaterna så har medicinsk marijuana blivit något som presidentkandidaterna nu ibland blir tillfrågade om. Ämnet diskuteras självklart inte närapå så mycket som Irakkriget eller ekonomin, men patienter och aktivister såsom Aaron har krävt svar av Hillary Clinton, Barack Obama, Mitt Romney och de andra kandidaterna. Här är en kort video som visar hur en rullstolsbunden patient frågar Clinton om hennes åsikt (hon säger det behövs mer forskning), här är en video av John Edwards som säger att som president skulle han sätta stopp för DEA:s förföljande av patienterna, och här är en video av Rudy Guiliani som säger att med honom i Vita Huset skulle medicinsk marijuana fortsätta vara olagligt.
Jag frågade Aaron, som visar sig vara listad på Wikipedia, vem han tycker den bästa kandidaten är i den här sakfrågan. Han tvekade inte. "Obama. Without a doubt", sa han.
Här är en video av Obama där han säger att åtalning av patienter för bruk av medicinsk marijuana "is not a good use of resources."
Bild: CBS2.com.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

intressant. sverige har nog en del att lära av kalifornien och de andra delstaterna på det här området. här accepteras väl inte alls medicinskt blossande?