lördag 1 december 2007

Kan Google förändra världen -- igen?

Vad hände: Google meddelar att det ska spendera hundratals miljoner dollar de närmsta åren på att forska och investera i förnybar energi. Målet är att göra elektricitet från rena energikällor såsom vind och sol billigare att köpa än elektricitet från kol.
Analys: Googles initiativ är en ordentlig knuff i ryggen för USA:s haltande ren-energiindustri. Det här är en viktig utveckling av flera skäl. Först och främst, det här är Google. Företaget som alla känner till och de flesta använder sig av, som symboliserar moderna tider och sprakande framgång, som skapat ett nytt verb i vårt dagliga språk. Larry Page och Sergey Brin, Googles grundare, lyckades ju trots allt med att ta vad som var ett stormigt hav av digital information och förvandla det till en organiserad, lättsökt värld. Samtidigt revolutionerade de annonsvärlden. Som tack för det tjänar de nu astronomiska summor pengar. Så Google har varumärket, de finansiella resurserna och den innovativa anda som gör dess storsatsning på förnybar energi till något som kräver uppmärksamhet.
För många amerikanska förespråkare av ren energi har åren med George Bush varit en lång period av frustration. Bush kom till Vita Huset 2001 utan något synligt intresse för grön energi och han kommer nästan säkert lämna Washington i januari 2009 utan att ha gjort något nämnvärt på det området. Hans vägran att ansluta USA till Kyoto-avtalet, som binder länder till att reducera växthusgaser som förvärrar klimatförändringen, har gjort landet till världens syndabock på det här området. Googles nya initiativ understryker vad de flesta redan visste: att i USA så kommer ledarskapet för en alternativ energipolitik inte från Washington. Det kommer från privatsektorn samt från några dussin städer och delstater, speciellt Kalifornien, som försöker minska utsläppen genom att omfamna återanvändbar energi. En rad opinionsundersökningar har visat att de flesta amerikaner vill att USA ska minska sitt oljeberoende och skära ner på utsläppen, av geopolitiska, ekonomiska och miljö-skäl. Kongressen, som sedan i år leds av demokraterna efter 12 års republikansk dominans, håller som bäst på att debattera det här. Representanthuset klubbade igenom ett lagförslag som kräver att 15% av USA:s totala elektricitet kommer från förnybara källor innan 2020. Men Senaten har inte gått med på det, och hur den slutgiltiga lagen kommer att se ut återstår att se. Det är inte så långsökt att tro att Google, tack vare sitt enormt starka varumärke, kan influera Washington att inom snar framtid omfamna alternativ energi på allvar. Google har redan förändrat internet-världen. Om några år har det kanske också förändrat energi-världen.

1 kommentar:

Anonym sa...

maste kolla:)