måndag 26 november 2007

Oprah till Obamas räddning?

Vad hände: Det rapporteras att talk show-stjärnan Oprah Winfrey har lovat att hon ska följa med presidentkandidat Barack Obama till flera delstater i december och kampanja för honom inför primärvalen.
Analys: Det är frestande att avfärda det här som ytterligare en kändis som lånar sitt namn till en kandidat eller politisk fråga utan att det gör den minsta skillnad. Ben Affleck, Alec Baldwin och Barbra Streisand är bara några de senaste åren som pratat sig hesa om politik till synes utan att lyckas övertala många väljare om hur de skall rösta.
Men. Detta är Oprah. Oprah är inte bara en kändis. Hon är ett fenomen, en kulturell institution som har visat en unik förmåga att påverka folk, självklart framförallt då de många miljoner kvinnor som troget ser hennes pratshow. Oprah -- en av världens rikaste kvinnor och en av de största filantroperna som sägs ha en förmögenhet på mer än 2 miljarder dollar -- är nutidens Midas. Det hon rör blir till guld. I alla fall när det gäller teve och böcker. I USA pratar man ofta om the Oprah effect. Ett klassiskt exempel kom 2004 då hon dammade av sin gamla "Anna Karenina" och rekommenderade den i sin bokklubb. Vem hade trott att amerikaner plötsligt skulle omfamna denna ryska tegelsten från 1870-talet? Oprah-effekten gjorde att den seglade upp till nummer ett på bästsäljarlistan.
Hon har redan hållt en fundraiser för Obamas kampanj. Den samlade in 3 miljoner dollar, ingen liten summa även med penningslukande amerikanska vals mått mätt. I USA tar opinionsmätningar ständigt pulsen på folket om varje liten detalj som kan tänkas påverka valet. Således har en undersökning redan gjorts där folk frågades om Oprahs stöd av Obama ökar eller minskar sannolikheten för att de kommer rösta på honom. Bland kvinnor sades 17% vara mer villiga och 12% mindre villiga att rösta på honom, och bland svarta sades 28% vara mer villiga och 16% mindre villiga. Opinionsmätningar av det här slaget skall tas med en stor näve salt, men det indikerar i alla fall att Oprah kan ha avgörande inflytande.
Hillary Clinton, just nu favorit-tippad till att bli demokraternas kandidat, är självklart den Oprah och Obama har i kikarsiktet. Primärvalen då demokraterna och republikanerna ska välja sin respektive presidentkandidat startar i januari. Efter det kan vi få svaret på frågan: Gäller Oprah-effekten inte bara teve och böcker men politik också?

Inga kommentarer: