söndag 25 november 2007

HD kommer till skott: Vapenlagarna ska granskas

Vad hände: USA:s högsta domstol meddelade att den ska granska huruvida staden Washington har rätt under grundlagen att förbjuda vapenförsäljning.
Analys: Nästa års viktigaste domstolsfall. Om HD bestämmer att Washingtons vapenförbud bryter mot Second Amendment (andra tillägget till USA:s konstitution) kommer det antagligen att bara röra sig om månader innan vapenhandlare slår sig ner sida vid sida med mataffärerna och spritbutikerna här.
Fallet är viktigt inte bara för Washington. Flera städer, inklusive Chicago och San Francisco, har lokala lagar som förbjuder försäljning och/eller innehavande av vapen. Om Washington förlorar fallet öppnar det alltså dörren för vapenförsäljning i alla dessa städer. Om Washington däremot vinner fallet -- som kom till rätten efter en säkerhetsvakt i ett brottsbenäget område ville skaffa sig en pistol (han fick rättshjälp av libertarianska tankesmedjan Cato Institute) -- så kommer det antagligen inte förändra mycket runt landet. De städer som redan tillåter vapenförsäljning (de flesta) kommer fortsätta göra det. De städer som förbjuder försäljning kan pusta ut. Här i Washington kommer lokalbefolkningen utan tvivel att följa fallet med stort intresse. Ungefär 90% av lokalbefolkningen röstar på demokraterna och de allra flesta är starkt för det gällande vapenförbudet. Det sker naturligtvis redan många vapenmord i Washington (137 förra året), men få tvivlar på att lättillgängliga, lagliga vapen kommer att göra situationen värre. Räkna med att se många arga Washingtonbor marschera med plakat i hand om några månader när domstolen närmar sig ett beslut.

Inga kommentarer: