torsdag 31 januari 2008

Bush:s andra krig, det mot aids, går bättre

Vad hände: President Bush har föreslagit en fördubbling av USA:s insatser mot aids i fattiga länder.
Analys: När President Bush höll sitt tal till nationen i måndags kväll så satt två speciella gäster på läktaren i kongressen. De var Tatu Msangi och dottern Faith, från Tanzania. (Se bilden.) De var där som två levande bevis på att åtminstone ett av Bush:s program har verkligen haft bra effekt. När Tatu var gravid upptäckte hon att hon var hiv-positiv. Hon fick då medicin och vård på en klinik i Tanzania som var finansierad av USA. Det räddade hennes liv och såg till att sjukdomen inte förts över på Faith. Tatu är en av cirka 1,4 miljoner hiv-positiva människor i fattiga länder som fått mediciner och vård tack vare ett ambitiöst program som Bush först fick igenom 2003. Till en kostnad av 15 miljarder dollar över fem år så har det initiativet hjälpt hiv/aids-sjuka i 15 länder där epidemin slagit till som hårdast. Nu, med Tatu i publiken, föreslog Bush en fördubbling av programmet: 30 miljarder dollar över de kommande fem åren. Den planen, om kongressen godkänner den, kommer att ge vård till 2,5 miljoner människor i Afrika, Karibien och Vietnam.
Det är ingen hemlighet att Bush under sina år i Vita Huset gjort mycket som har försämrat situationen för USA och andra delar av världen. Listan över enorma snedsteg är lång, med det katastrofala Irak-kriget bara en av fläckarna. Nej, historieböckerna kommer inte att vara snälla mot Bush. Men beröm skall ges när det förtjänas, och faktum är att hans kamp mot aids i utvecklingsländer förtjänar världens respekt och tacksamhet. De 15 miljarder dollar över fem år som redan spenderats är en större hälsosatsning för fattiga länder än något annat land någonsin presterat. Det är värt att repetera för det låter rätt underligt: USA under Bush har satsat mer på hälsa i tredje världen än något annat land gjort genom historien. Och nu vill han alltså se en fördubbling av den satsningen över de kommande fem åren. Detta har knappt nämnts i svensk media, möjligtvis för att det stör bilden av Bush som en ensidig syndabock. Det är synd, för folk förtjänar att få se hela bilden, vilken inte är vacker men lite mer komplicerad än vad många vill ha den till.
Aids-programmet, som kallas PEPFAR (President's Emergency Plan for AIDS Relief), är inte perfekt. Bland annat fokuserar det lite för mycket på abstinens från sex utanför äktenskapet, istället för att förespråka kondomer, vilket har mer att göra med politisk ideologi än med verkligheten ute i länderna. Men man kan alltid bråka om detaljer. Vad som är viktigt är att programmet, i stort sett, fungerar. Det räddar massor med liv. Fråga bara Tatu Msangi och hennes dotter Faith.
Bild: Voice of America.

1 kommentar:

Anonym sa...

fint att se att bush gör NÅT som e bra. och det där är verkligen bra, det måste ju sägas.