torsdag 3 januari 2008

Året som gick

Vad hände: Vad var de 10 viktigaste nyheterna i USA under 2007?
Analys: Jag röstar på följande, i ingen speciell ordning:
*Al Gores Nobel. Att den förre vicepresidenten vann Nobels fredspris, tillsammans med FN:s klimatpanel, för hans envisa kampanjande om att världen och framförallt USA måste göra något åt klimatförändringen sände ett starkt budskap till hans hemland. Nästa president, i alla fall om han eller hon är en demokrat eller om det är John McCain, kommer nästan säkert att ansluta USA till det internationella klimatavtal som ersätter Kyoto.
*Iran-rapporten. USA:s underrättelsetjänst rapporterade att Iran avslutade sitt kärnvapenprogram 2003. (Se blogg-inlägg från 5 dec.) Rapporten har gjort det politiskt närmast omöjligt för President Bush att attackera militära mål i Iran, vilket han övervägt.
*Bolånekrisen. Har skakat den amerikanska lånemarknaden, pressat ner dollarn ytterligare och framförallt gjort tusentals med låginkomstfamiljer hemlösa och desperata. Krisen är inte över ännu, och den kan bidraga till att USA under 2008 hamnar i recession.
*Virginia Tech-massakern. Seung-Hui Cho, en student med en lång historia av mentala problem, sköt ihjäl 32 och sårade många fler innan han begick självmord. Stod således för den värsta skolmassakern i USA:s historia. Den tragiska händelsen sade en hel del om landets vapenlagar och vapenkultur, men också något om etik i journalistik, hur skolor behandlar mentalsjuka studenter, och mer. Bidrog till att kongressen så nyligen som den 19 december godkände den första vapenlagen sedan 1994 genom att göra det svårare för mentalpatienter och dömda brottslingar att skaffa sig vapen.
*Basebolls dopningsskandal. Förre senatorn George Mitchell namngav i en rapport 50 basebollspelare, aktiva såsom pensionerade, som sägs ha dopat sig. En av dem: legendariske pitcharen Roger Clemens. Den största skandalen någonsin för USA:s näst största sport.
*Walter Reed-sjukhuset. Washington Post avslöjade i en serie grävande artiklar hur dåligt USA:s skadade krigsveteraner behandlades på det stora militärsjukhuset i Washington. Hittills har ett handfull ansvarigas huvuden rullat, och statens utredning fortsätter. Kan skaka om hela systemet för hälsovården av landets veteraner.
*Irak. Under största delen av 2007 så var sagan om Irak en mardrömslik historia om död och misär som bidragit mer än något annat till att USA och världen tappat förtroendet för President Bush. Men de senaste par månaderna har en vändning börjat urskönjats. Det rapporteras om hur USA:s truppförstärkning lett till bättre säkerhet och betydligt färre döda i Irak. Det är ingen slump att republikanske presidentkandidaten John McCain, som gjort sitt stöd av truppförstärkningen till en stor del av sin kampanj, plötsligt börjas ta på allvar efter att ha varit mer eller mindre uträknad.
*Dollarn. Raset för världens populäraste valuta kränker USA:s ära men kan vara den beska medicin som dess ekonomi och framförallt haltande exportmarknad behöver. (Se blogginlägg 13 dec.)
*"Sicko". Michael Moores senaste dokumentär visar hur USA:s hälsovårdssystem kidnappats av sjukförsäkringsbolagen och hur illa det kan gå för de många amerikaner som antingen inte har råd med sjukförsäkring eller som trodde att de var försäkrade men fick reda på när de drabbades av skada eller sjukdom att så var nu inte riktigt fallet. Men en film som en av de 10 viktigaste nyheterna? Ja, för den har bidragit starkt till att universell sjukförsäkring, länge ett tabuämne i amerikansk politik, nu är något som samtliga demokratiska presidentkandidater förespråkar.
*Hillary och Obama. Presidentvalet hålls i och för sig 2008, men 2007 var första året i USA:s historia då en kvinna och en färgad person blev seriösa presidentkandidater och till och med favorit-tippade. Dubbel historisk händelse.

1 kommentar:

Anonym sa...

jag röstar på britney spears förfall! en ikon har fallit från stjärnorna till soptippen och det är deprimerande för miljontals fans världen runt.... är jag seriös? halvt i alla fall.... annars håller jag väl med om att al gores nobelpris var stort.