måndag 14 januari 2008

Recession runt hörnet?

Vad hände: USA sägs vara på väg mot en recession.
Analys: Jag besökte häromkvällen ett område i nordvästra Washington som heter Adams Morgan. För 15 år sedan var det nergånget där med mycket skräp på gatorna och rån om kvällarna. Men under sena 1990-talet började det svänga uppåt. Klädbutiker, etniska restauranger och mysiga kaféer som spelar mjukjazz öppnade. Området blev ett av stans populäraste. Jag flyttade dit 1999, hyrde en mörk källarlägenhet med en gammal unken gråblå matta som täckte samtliga rum inklusive köket och toaletten. Jag stod ut med "potatiskällaren", som jag kallade lägenheten, endast för att området var så charmigt. Under tiden såg jag bostadspriserna skjuta i höjden. Jag bodde där tills 2005. Vid det laget hade jag en sambo och en dotter, och ett barn till på väg, och vi behövde desperat mer plats. Drömmen var att stanna i området, att köpa eller hyra ett litet hus där. Men det hade vi omöjligt råd med. Så med en klump i halsen sade vi farväl till Adams Morgan och flyttade ut i förorten. Men häromkvällen var jag alltså tillbaks. Det såg ungefär likadant ut som jag mindes det, med ett undantag: fler hus hade nu till salu-skyltar uppsatta på sina framsidor. Jag hajade till när jag såg en man som höll på och fixa med en sådan där skylt. Han satte dit en extra liten skylt, vilken nämnde att priset på det här huset har nu sänkts, och inte bara en gång utan två gånger. Jag stannade till och tänkte precis slänga honom en liten vänlig kommentar om tuffa tider när han tittade på mig. Det var som om han läste mina tankar. Med ett litet leende sa han, "Times are tough. And they're getting tougher."
Han är långt ifrån den enda som menar att tiderna håller på att bli tuffare här i USA. Ett växande antal ekonomer och presidentvalskandidater varnar nu om att Amerika är på väg in i en recession. Den saggiga fastighetsmarknaden sägs vara ett av flera problem som kan leda till recesssion, vilket definieras som en krympning av ekonomin under minst sex månader.
Det senaste tecknet på att en recession håller på att torna upp sig var arbetsdepartementets rapport häromdagen som visade att färre jobb skapades i december och att arbetslösheten steg från 4.7% till 5%. Oroväckande är också flera bredare trender, såsom den stadigt växande statsskulden (nu 9,2 biljoner dollar, eller cirka 30.000 dollar per amerikan), det djupa handelsunderskottet och de höga oljepriserna. Lägg alltså även till problemen på fastighetsmarknaden, inklusive den så kallade subprimekrisen som tragiskt nog tvingat tusentals låginkomsttagare att överge sina hem.
Politiker, framförallt den handfull som tävlar om att bli USA:s nästa president, har plötsligt vaknat upp inför det växande ekonomiska hotet. Tonen under presidentvalskampanjen har förändrats märkvärt
bara de senaste dagarna. Irak och det bredare kriget mot terrorn verkade länge vara de självklara toppämnena. Men nu har ekonomin tagit över, och om det inte sker en terroristattack på amerikansk mark eller om utomjordingar inte invaderar världen så kommer ekonomin nästan säkert att vara det primära ämnet för väljarna i november. En efter börjar kandidaterna nu att presentera förslag för vad staten bör göra. Åtgärder som diskuteras inkluderar skatterabatter, bättre bidrag till arbetslösa och hjälp till låginkomsttagare så de kan betala sina värmekostnader. Hillary Clinton, under ett kampanjstopp i Los Angeles i fredags, föreslog ett 70 miljarder dollar starkt paket för att stimulera ekonomin.
Traditionellt brukar åtgärder som att sänka räntan och skatter vara nog för att efter ett tag få den krassliga ekonomin på fötter igen. Men frågan är om det här är en gammal vanlig nergång på gång eller om vi nu ser början på något större som de gamla medicinerna inte kan rå på? De underliggande krafterna som tär på ekonomin den här gången är ju ovanligt djupgående.
Bör Sverige och resten av världen bry sig? Absolut, eftersom en recession i USA traditionellt sett drar med sig den globala ekonomin. Men kanske resten av världen är mer immun denna gång. Det menar i alla fall Världsbanken, som sa i en rapport häromdagen att snabbt växande marknader i länder som Kina och Indien står för en större andel av den globala efterfrågan nu och kan kanske därför hålla igång kommersen även om USA temporärt stänger igen plånboken. FN:s ekonomer var dock mer pessimistiska när de varnade förra veckan om att USA:s bolånemarknad och den svaga dollarn är ett stort hot mot den globala ekonomin.
Under senaste seklet har USA, enligt National Bureau of Economic Research, haft fyra recessioner som inträffat under samma år det varit presidentval -- 1920, 1932, 1960 and 1980. Partiet tillhörande den sittande presidenten förlorade samtliga fyra gånger. Det lovar alltså inte väl för republikanerna i november.
President Bush och kongressen kommer antagligen att försöka göra något snart, såsom att ge en rabatt på några hundra dollar till varje skattebetalare. Det gjorde de under senaste recessionen 2001. Bush har antytt att han kommer föreslå något under hans state of the union-tal i slutet av januari. Vilka mediciner som än skrivs ut så kommer de antagligen att vara för svaga, eftersom USA:s blödande budget inte har råd med speciellt mycket just nu. Och för många amerikaner, såsom husförsäljaren i Adams Morgan som tvingades sätta upp den där extra skylten, så kommer de nog för sent.
Bild: libcom.org

1 kommentar:

Anonym sa...

Do you have any video of that? I'd like to find out some additional information.

Have a look at my blog post brething ()